Οι λαθρομετανάστες απαντούν με χρηστική εφαρμογή για κινητά
Η τεχνολογία φαίνεται πως βρήκε τον δρόμο της και στους λαθρομετανάστες της Λατινικής Αμερικής, τόσο στα χέρια των αρχών, όσο και στα χέρια των ίδιων των λαθρομεταναστών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια περίπου Μεξικανών λαθρομεταναστών υπολογίζεται ότι έχουν συλληφθεί κατά την προσπάθειά τους να διασχίσουν τα σύνορα, ενώ κάπου στο 1,5 εκατομμύριο έχουν καταφέρει να μεταναστεύσουν, την ίδια περίοδο. Τα τελευταία χρόνια όμως, δύο αντικρουόμενες τεχνολογίες ανίχνευσης πλήθους, έχουν δώσει μια πιο τεχνολογική χροιά η μία στο κυνήγι των λαθρομεταναστών από τις αστυνομικές αρχές, και η άλλη στην «επιτυχή» και ασφαλή παράνομη μετανάστευση.
Με τον αριθμό των πρακτόρων της Υπηρεσίας Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Λαθρομετανάστευσης του Τέξας να είναι πλέον ανεπαρκής για να ελέγξει τα μεγάλα κύματα μεταναστών, οι αρχές προέβησαν στην εγκατάσταση ενός προγράμματος με την ονομασία BlueServo.net. Σε αυτό το σύστημα εθελοντές από όλο τον κόσμο, μπορούν από την οθόνη του υπολογιστή τους να παρακολουθούν από τις κάμερες ασφαλείας τα σύνορα και αν παρατηρούν κάτι να το αναφέρουν και οι αρμόδιες αρχές να δραστηριοποιούνταν. Αν και υπήρχε κάποια ανταπόκριση από το κοινό, ωστόσο, δεν φαίνεται να έχει αποδώσει τον αναμενόμενο αριθμό συλλήψεων.
Από την άλλη πλευρά, αυτή των λαθρομεταναστών, κυκλοφόρησε ένα νέο ηλεκτρονικό «εργαλείο» το οποίο πρακτικά τους βοηθά να καταφέρουν να περάσουν με ασφάλεια τα σύνορα. Η δωρεάν εφαρμογή με το όνομα «Transborder Immigrant Tool», που αναπτύχθηκε από τον hacker και ακτιβιστή Ricardo Dominguez, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον οποιοδήποτε και μάλιστα οποιαδήποτε συσκευή αρκεί να διαθέτει GPS. Η εφαρμογή παρέχει πληροφορίες για το που μπορεί κάποιος να βρει πόσιμο νερό ή πόσο πολύ απέχει από κάποιον αυτοκινητόδρομο.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά στα οποία να έχουν συλληφθεί λαθρομετανάστες που να χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη εφαρμογή, αλλά και πάλι ίσως αυτό ακριβώς να είναι και το νόημα της εφαρμογής…